Paragrafen

Onderhoud kapitaalgoederen

Bij de vervanging van riolering wordt vuilwater en hemelwater zoveel mogelijk gescheiden ingezameld. Waar mogelijk wordt het hemelwater lokaal geïnfiltreerd in de bodem. Dit levert een bijdrage aan beperking van wateroverlast. Bij het vervangen van riolering wordt waar mogelijk aangesloten bij andere infrastructurele ingrepen zoals wegonderhoud.
Het beperken van wateroverlast vraagt om medewerking van de burgers van Deurne. Een groot deel van de verhardingen bevindt zich op particulier terrein. Om de burger te betrekken bij het verminderen van de wateroverlast is communicatie een belangrijk middel.

In het gemeentelijk rioleringsplan (GRP) staat het stedelijk waterbeleid van de gemeente en de ontwikkeling op langere termijn. Het GRP heeft de volgende speerpunten:

  • Het inrichten van een duurzame waterketen (inzamelen en transport van afvalwater en hemelwater)
  • Het werken aan een klimaatbestendige waterketen (beperken wateroverlast)
  • Grondwaterhuishouding in balans
  • Verder professionaliseren van watertaken
  • Samen aan de slag met burgers, bedrijven en waterpartners

Beleidskaders

Gemeentelijk rioleringsplan 2019-2023

Financiële consequenties

De rioleringswerken worden bekostigd vanuit de gesloten exploitatie riolering. Voor 2022 is voor het vervangen en verbeteren van riolering een investeringsbudget gereserveerd van ongeveer € 2,0 miljoen. Werkelijke investeringen en kosten worden bepaald door de invulling van het uitvoeringsplan. Afwijkingen binnen de gesloten exploitatie worden opgevangen in een voorziening en hebben geen effect op de begroting.

Ontwikkelingen

In het beheer van de riolering en de zorgplicht voor regenwater en grondwater speelt klimaatadaptatie een steeds grotere rol. Bescherming tegen wateroverlast wordt niet alleen geregeld door aanpassing van de riolering, maar ook door een passende inrichting van de openbare ruimte. De kosten voor aanleg van voorzieningen om overtollig regenwater op te vangen (wadi’s en regenwaterbuffers) zijn geraamd binnen het gemeentelijk rioleringsplan. Daarnaast wordt een beroep gedaan op de inwoners van Deurne om water zoveel mogelijk op eigen terrein vast te houden. Ervaring leert dat veel tuinen verhard zijn en dat daardoor de belasting op het rioolstelsel toeneemt. De burger is dus medeverantwoordelijk voor de wateroverlastproblematiek. Sinds juni 2020 is er daarom een subsidieregeling die inwoners stimuleert om zelf regenwater op te vangen. Sinds januari 2021 is er ook een hemelwaterverordening vastgesteld door de raad. Deze verordening kan medewerking verplichten op locaties waar dat nodig is om de kans op wateroverlast te verminderen.

Deze pagina is gebouwd op 10/12/2021 15:51:56 met de export van 10/12/2021 15:32:53