Thema's

Een zorgzame en veilige gemeente

Jeugdwet

Hervormingsagenda
De gemeenten ‘strijden’ al sinds 2016 met het rijk over het budget jeugdhulp. Dit jaar is er erkenning gekomen dat het budget te weinig is voor een kwalitatief goede uitvoering van de jeugdhulp.
Op basis van de arbitragezaak heeft het rijk toegezegd gemeenten extra te compenseren voor de tekorten jeugd. Voor Deurne betekent dit dat in 2022 een bedrag van € 2,1 miljoen. Wel hebben het rijk en de VNG hierbij de afspraak gemaakt om vooruitlopend op de besluitvorming van het nieuwe kabinet gezamenlijk aan de slag te gaan om te komen tot een hervormingsagenda. Hierbij gaat het om afspraken en uitwerking van:
• Afbakening reikwijdte jeugdhulp
• Brede invoering POH-Jeugd GGZ
• Versterking bestaanszekerheid
• Tariefdifferentiatie
• Beperking verwijzingen naar gecontracteerd aanbod
• Regionalisering, waaronder regiovisie
• Standaardisatie uitvoering.

Woonplaatsbeginsel
Per 1 januari 2022 wijzigt het woonplaatsbeginsel voor jeugdigen. Feitelijk heeft de wijziging van het woonplaatsbeginsel betrekking op voogdijkinderen. De verantwoordelijke gemeente van voogdijkinderen verandert. Voor voogdijkinderen geldt tot 1 januari 2022 dat de gemeente waar het kind verblijft de (financieel) verantwoordelijke gemeente is. Vanaf 1 januari 2022 wordt gekeken welke gemeente verantwoordelijk is op het moment direct voorafgaand aan het eerste verblijf.
Het financieel effect van het nieuwe woonplaatsbeginsel op het aantal jongeren met voogdij dat voor rekening van Deurne komt, is op dit moment nog niet inzichtelijk, doch kan stevig zijn. In samenspraak met de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Peelgemeenten is dan ook besloten dat de wetswijziging op dit moment budgetneutraal wordt opgenomen in de begroting (lees Begroting GR Peelgemeenten) van 2022. Wanneer bij de uitwerking van het nieuwe woonplaatsbeginsel blijkt dat de cijfers aangepast moeten worden, zal hierop actie worden ondernomen.

Inkoop ‘Een 10 voor de jeugd’
Voor de inkoop jeugdhulp (exclusief een aantal wettelijke taken waarop regionale samenwerking verplicht is) werken de GR Peelgemeenten samen met Helmond, Veldhoven en de Dommelvallei+. In 2021 is een visie op regionaal contractmanagement vastgesteld. Deze visie wordt uitgewerkt in een uitvoeringsplan met daarin de definitieve inrichting van het proces en samenstelling van het team regionaal contractmanagement. Dit heeft mogelijk een weerslag op de begroting 2022 ‘Een 10 voor de jeugd’.

Nationaal Programma Onderwijs

De coronacrisis vraagt veel van iedereen in het onderwijs, van basisschool tot universiteit. Het leren is vertraagd. Daarom trekt de overheid de komende tweeënhalf jaar in totaal € 8,5 miljard uit voor een Nationaal Programma Onderwijs. De gemeente Deurne ontvangt hier een deel van in de vorm van een specifieke uitkering. Deze middelen worden de komende 2,5 jaar ingezet als aanvulling op datgene wat scholen gaan inzetten en om hen hierbij te ondersteunen. Dit krijgt vorm in nauwe samenwerking met de onderwijspartners.

Gemeenschappelijke regelingen

Peelgemeenten
Algemeen
In 2021 is de Koersagenda 2021-2024 'Samenwerken door samen werken’ vastgesteld. In deze agenda liggen de opgaven vastgelegd voor het sociaal domein waar de vijf Peelgemeenten en de GR gezamenlijk de komende jaren gezamenlijk aan werken.
De drie opgaven zijn: normaliseren, bevlogen samenwerking rondom de inwoner en zakelijke samenwerking rondom de inwoner. Binnen deze opgaven zijn de ambities en doelstellingen geformuleerd waar mee aan de slag gegaan wordt. Daarnaast is er inhoudelijke en financiële verbinding met de Herijking sociaal domein.

WMO - Beschermd Wonen
Beschermd Wonen is op dit moment belegd bij de gemeente Helmond als centrumgemeente. Vanaf 2021 vindt er landelijk een decentralisatie plaats. Eind 2021 wordt het uitvoeringsplan 2022 voorgelegd aan de lokale gemeenteraden.  

WMO - Inkoop
De GR Peelgemeenten is gestart met een ‘Leergang Wmo’ met als doel om te komen tot een herijkt inkoopmodel Wmo. Vanuit Deurne wordt de lokale bijdrage geleverd en gezorgd dat er aansluiting is met de HIJK.  

Senzer
Het is de verwachting dat in 2022 meer mensen een beroep doen op een uitkering voor levensonderhoud. Het is voor Senzer lastig omdat de financiële consequenties van deze toestroom en ook het Rijksbeleid zich moeilijk laten voorspellen. Denk aan de grillige Rijksfinanciering en het nieuwe regeerakkoord. In de begroting van Senzer is de nodige flexibiliteit ingebouwd.
Met de aanscherping van de opdracht (positionering) en de toekomstige uitdagingen heeft Senzer opnieuw gekeken wat dit betekent voor de organisatie. Doorontwikkeling hiervan zal in 2021 plaatsvinden en in 2022 wordt hier samen verder aan gebouwd.
Ook zal zoals aangegeven bij de evaluatie in 2020 in beeld worden gebracht wat dit betekent voor de governance en financieringsstructuur van deze Gemeenschappelijke regeling.

Herijkingsagenda sociaal domein (HIJK)

Gelet op de financieel drukkende situatie in het sociaal domein is met de begroting 2021 de Herijkingsagenda sociaal domein van start gegaan: een programma gericht op het realiseren van inhoudelijke verbeteringen in het bieden van hulp en ondersteuning aan de Deurnese inwoner, tegen financiële kaders die ook houdbaar zijn op de lange termijn. Om dit programma kracht bij te zetten is een taakstelling in de begroting opgenomen. Het programma komt tegemoet aan de wens om enerzijds inhoudelijke veranderingen te realiseren en anderzijds om blijvend grip te krijgen én houden op de inkomsten en uitgaven binnen het sociaal domein.

De opgenomen financiële taakstelling vraagt van het gemeentebestuur om duidelijke keuzes te maken. Dit kan resulteren in het afschaffen of verminderen van bepaalde regelingen, maar het kan ook betekenen dat bij sommige hulpvragen voortaan een nadrukkelijker beroep wordt gedaan op de zelfredzaamheid van de inwoner zelf.

Inmiddels is de Herijkingsagenda sociaal domein (HIJK) van start gegaan. Via de commissievergaderingen bent u en wordt u periodiek geïnformeerd over de inhoudelijke voortgang, financiële resultaten en de maatschappelijke effecten.  

Schuldhulpverlening
Het komende jaar zal in het teken staan van de verdere doorontwikkeling van instrumenten zoals vroegsignalering en adviesrecht bij schuldenbewind. Daarnaast wordt er -in samenwerking met Grip op Schuld- gesproken over de verdere professionalisering van Grip op Schuld als organisatie. In 2022 wordt hierover besluitvorming voorgelegd. Schuldhulpverlening is een van de onderdelen van de HIJK.

Minimabeleid
In het kielzog van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de schuldhulpverlening zal ook het minimabeleid het komende jaar goed gemonitord worden. Ook hier is er verbinding gerealiseerd met de HIJK.

Compensaties
Binnen Deurne komen de middelen - waarmee Deurne voor bepaalde kosten wordt gecompenseerd- ten goede aan de algemene middelen. Met de stevige financiële taakstelling en de verwachting dat Deurne voor bepaalde kosten gecompenseerd gaat worden, is afgesproken om die middelen die worden ontvangen ter compensatie van extra en/of bijzondere kosten binnen het sociaal domein, in mindering te brengen op de financiële taakstelling die op sociaal domein rust.

Peelbrand

Naar aanleiding van de Peelbrand en de onderzoeken die daarop volgden wordt gewerkt aan de verbetering van de brandveiligheid in de Deurnsche Peel/Mariapeel. Gezamenlijk met Staatsbosbeheer, Waterschap Aa en Maas, Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost en Provincie Noord-Brabant wordt een natuurbrandbeheersplan opgesteld.  

Deze pagina is gebouwd op 10/12/2021 15:51:56 met de export van 10/12/2021 15:32:53